×

Hata

[OSYouTube] Alledia framework not found

PİR DERTLİ DİVANİ

Balçova Alevi Bektaşi Derneği, kuruluşunun ikinci yılında Bağımsız ve saygın duruşuyla hiç bir siyasi rüzgâra kapılmadan yoluna devam ediyor. Başkanları Ali AKBAL, kurucu başkan İsmail YILDIRIM, yönetim kurulları ve gençlik örgütü ve tüm gönüllülerine selam olsun. Öğretmen ve işçi emeklilerinden oluşan bu güzel insanlar, doğal ve çağdaş yüzlerini samimiyetle yansıtıyorlar. Geçtiğimiz günlerde, İzmir Alevi ve yöre dernekleri platformu Aşure Şenliği yaptı. Bir gün öncesinden Balçova Alevi Bektaşi Derneğinin yapacağı Cemden haberdar oldum; hep bir Ceme katılma arzusunda olan TÜLOV Müdiresi dostum Gülsen ÖZKAN, Güler Abla ve Feray Hanımları davet etmenin tam zamanıdır dedim. Zira Cemin Piri önemlidir.

PİR DERTLİ DİVANİ

Alevi Bektaşi kültürünün çağdaş bir ozanı ve yol aşığı olan DERTLİ DİVANİYLE. Hasbıhal olmak insana terapidir. Bu güzel insanın yüzünde binlerce yıl derin ve engin insanlığın ışığını sezersiniz. Bazen yaşamın hengâmesinde kimsiniz nesiniz kuru bir gürültüyle kapıldığınız girdapta muamma olursunuz. DİVANİ BABAYLA AYİNİ CEMDE OLUNCA kendinizi ayıklar, kendinizin farkına varırsınız. YOL CÜMLE EVLİYADAN ULUDUR  BENLİKTEN UZAK DURUN  Onun sıklıkla iğnelediği sözlerdir. Araştırmacı yazar ERDOĞAN ÇINARın da ortaya koyduğu gibi(PİRSULTAN ABDALDAN) Demirin üstünde karınca izi karanlık gecede görenler gelsin  gibi deyimler yolun farklı boyutlarda algılanmasını sağlar. Yolu yürüten Pir önemlidir. Bu anlamda AŞIK MAHSUNİ ŞERİFİN deyişiyle AŞIK DERTLİ DİVANİ çağımızın arzuladığı bir Pir ve Ozandır. Onun müzik ve şiir anlayışı evrensel yerine oturmuştur. ARİF SAĞın Almanya Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Berlin Flarmoni Orkestrası eşliğinde verdiği resitalle Âşık Dertli Divani Semahı hoş bir sedadır, dinleyen bir daha dinler& Altın üstün kaç kuruşluk efsaneyim divaneyim  ve başka bir şiirinde o naif retorik sesiyle; Ezel ebed sensin gaffar Varlığın bizimle var Gel ihsan eyle güzel yar Bize gevheri madenin derken insanlığın yetkin gücüne vurgu yapar. Gençler ve aydınlar bu haklı gerekçelerle DİVANİYİ pek severler. O sohbetlerinde günümüzün egemen ideolojilerinden, roma dinlerinden 4 kitaplı dinlerden Konfüçyüsden farklı düşünceleri açılımlarla ele alarak günümüze uygun yorumlar. Üstat bu harmanlayarak aktardığı kültür sohbetlerine ÂŞIK ve ARİF alışverişi  tanımı yapar.

 

ÂŞIK SAÇAR ARİF SEÇER

Yani Aşık saçarken Arif de bilgiyi kavrayıp seçendir, dağarcığına uyanı alır. Ceme başlamadan önce Pir cemaate sordu, aranızda kırgın dargın küs olan var mı? Davacı olmayınca bir ağızdan Allah Eyvallah razılık verdik. Pir nişan istedi. Canlar yanındakilerle niyazlaştılar. Cem başladı. Ayini Cemin her biri evrensel simgelerle 12 hizmeti görevlilerce yerine getirildi. DİVANİ BABA bunları çağdaş bir dille yorumladı. Canların getirdiği lokmalar karıştırılarak eşit olarak paylaştırıldı. Pir sordu: Herkes hakkına razı mı? Canlar Allah Eyvallah dedik, Pir yiyecekler yenilebilir dedi. Hizmet erleri bacıları belirli ritüellerle görevlerini tamamlayıp, gülbenklerini aldılar. PİR CEMİ serbest etti. Gitmek isteyen canlar Pir Postuna saygı sunarak gittiler. Cemimizde bir can olan GÜLSEN ÖZKAN kardeşimiz Ben de Alevi olmak istiyorum!  dedi. Divani babanın yanıtı: İkrar verip yola giren her can Alevi olur. Aleviliğe genetik bağla değil gönül yoluyla varılır. Tarihten Kaygusuz Abdal ve Edip Harebiyi örnek verdir. Irka dayalı olması faşizanca olur, o da Alevi doğasına aykırıdır. Böyle bir Cemde canlarla birlik olduk. ÂŞIK-İ SADIK DERTLİ DİVANİ BABA SAÇTI. Cem olan canlar seçtik AŞIKLARA VE CANLARA SELAM OLSUN: GERÇEĞE HÜ&

HÜMANST ŞAİR DEDOCAN

 

Dertli Divani

Der Divani senlik benlik
Bizi yıkan bu cahillik
El ele gönül gönüle
Verelim olalım birlik

Sosyal Medya