×

Hata

[OSYouTube] Alledia framework not found

UNESCO Programı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’de ilk kez 2008 yılında seçilmiş ve ilan edilmiş olan Âşık Dertli Divani, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) söyleşiler yaptı.

UNESCO Programı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’de ilk kez 2008 yılında seçilmiş ve ilan edilmiş olan Âşık Dertli Divani, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) söyleşiler yaptı.
Dertli Divani akşam saatlerinde verdiği konserde de sevenleriyle buluştu. Etkinlikler çerçevesinde, Âşık Dertli Divani’nin Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ni ziyareti anısına çınar ve karadut fidanları dikildi.
OMÜ Hacı Bektaş-ı Veli Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen ilk etkinlik, OMÜ İlkadım Kampüsü’ndeki OMÜ Sahnesinde müzik bölümü ve yüksekokul öğrencileriyle gerçekleşti. Söyleşiye OMÜ 19 Mayıs Samsun Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Can Karahan, OMÜ Hacı Bektaş Veli Araştırmaları Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gül, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Söyleşisinde halk ozanlığı ve aşıklık geleneği ile ilgili birikimlerimi üniversite öğrencileri ile paylaşan Divani şunları söyledi: “Aşıklık ve ozanlık geleneğinde ırk, din, dil, renk, mezhep, cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin, dünyada olan biten olumlu, olumsuz her şeyi şiirleştirip halka ulaştırmak gibi bir anlayışın olduğunu, ozanların halkın gözü, kulağı olduğunu, onun konuşan dili olduğunu anlatmaya çalıştım. Kendi şiirlerimden, Yunus’tan, Mevlana Celalettin Rumi’den, Hacı Bektaş-ı Veli’den, onların özdeyişlerinden örnek vererek onları açıklamaya çalıştım. Bütün ırklar, dinler, diller, inançlar aslında birer zenginliktir. Kimse kimseye inancını dayatmadığı sürece, kimse kimseyi ötekileştirmediği sürece yer küre cennet olur, herkes kardeşçe bir arada yaşar” dedi.
Söyleşinin ardından OMÜ 19 Mayıs Samsun Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Can Karahan günün anısına Dertli Divani’ye plaket takdim etti. Eğitim Fakültesi B Blok Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşi, Hacı Bektaş-ı Veli Araştırmaları Topluluğu Başkanı Hakan Süleyman Köse’nin Âşık Dertli Divan’nin özgeçmişini okumasıyla başladı. Âşık Dertli Divani burada da öğrencilerin sorularını cevapladı.
Hacı Bektaş-ı Veli Topluluğu tarafından, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde, “Alevi Bektaş-ı Veli Edebiyatı ve Şiirinin Bugünkü Durumu” konulu konferans düzenlendi. Etkinlik çerçevesinde Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi girişinde “Hacı Bektaş Veli” konulu resim sergisi açıldı.
Konferans, OMÜ Türkçe Eğitimi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cafer Özdemir ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gül tarafından verildi.
Konferansın ilk bölümünde Yrd. Doç. Dr. Cafer Özdemir, Alevi-Bektaş-ı edebiyatı ve şiirinin oluşumu, tarihsel gelişimi, türleri ve genel özellikleri hakkında bilgi vererek, bu edebiyatınAnadolu Türklerinin öz edebiyatı olduğunu vurguladı.
Konferansın diğer konuşmacısı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gül ise Alevi Bektaş-ı şiirinin bugünkü durumu, bu şiirin günümüzdeki işlevi, cem törenlerinde kullanılışı konusunda bilgi verdi. Gül ayrıca, bu edebiyatın eski dönemlerden günümüze bir süreklilik arz ettiğini ve bu bağlamda geleneğin yaşatıldığını söyledi.
OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konsere akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Aşık Dertli Divani’nin kendi bestelerinin çalınıp söylendiği konserde; Türk halk müziği ve özellikle Alevi-Bektaşi şiir ve nefeslerinden örnekler verildi. SAMSUN

7 Mayıs 2014

Milliyet

Sosyal Medya